varadium-cetate-oradea_k

Az igazi kincsek még a föld alatt vannak

Bármilyen jól is fog kinézni a felújított vár, középkori múltunkhoz és a Szent Lászlóhoz közvetlenül köthető emlékek még a föld alatt vannak – derült ki Mihálka Nándor régész előadásából. A várban jelenleg is folyamatban lévő ásatást vezető régész rövid, de átfogó történeti visszatekintő után beszámolt az ásatás eddigi fázisairól és eredményeiről, illetve arról is, hogy milyen célkitűzések mentén folytatják majd a középkori székesegyház maradványainak feltárását a jövőben, milyen módon tervezik ennek látogathatóvá tételét.
A következő előadó dr. Patonay Lajos mindenekelőtt zavarának adott hangot, mondván, hogy még soha sem lépett fel (a nagyszínpadon épp eközben hangoló) Zoránnal, majd dr. Pálfi György antropológussal közösen beszámoltak a győri ereklyetartóban található Szent László koponyacsonttal kapcsolatos kutatások eredményeiről.
Az érdeklődők száma egyértelműen bizonyította: az ilyen előadások, melyek révén újra felfedezzük múltunk egy-egy elveszett darabját, csak tovább erősítik az érzést: Várat hódítottunk!