Zatyko_Gyula

E interes comun ca noi toți să ne simțim bine cu ocazia Zilelor Sf. Ladislau

Cum s-a reușit în acest an cucerirea Cetății Oradea de către Zilele Sf. Ladislau și ce înseamnă acest lucru pentru eveniment?

Cetatea Oradea a apărut ca potențial loc de desfășurare deja pentru prima ediție a manifestării. Nu ne-am gândit la șanțul cetății, ci la curtea ei, însă în urmă cu doi ani, din cauza stării de ruină de acolo, acel loc nu ar fi fost demn de Zilele Sf. Ladislau. De atunci lucrurile s-au mai schimbat. Mai nou, conducerea orașului nu mai privește Cetatea drept un pericol referitor la confruntarea cu trecutul istoric maghiar, ci îi vede potențialul cultural și economic. În această perspectivă se potrivește foarte bine evantaiul de acțiuni din cadrul Zilelor Sf. Ladislau. Este onorant pentru noi faptul că manifestarea noastră este prima, destinată unui public numeros, care se va desfășura în Cetatea Oradea. Acest lucru are și un aspect simbolic: recucerim ceea ce au construit înaintașii noștri. Acest fapt important ne și face să uităm, că în Cetate nu sunt atâtea locuri verzi, umbroase ca în Parcul Bălcescu.

Pe lângă schimbarea locației evenimentului, ce alte noutăți aveți față de primele două ediții?

Locul în sine este determinant. Cetatea ne dă posibilitatea să aducem în același perimetru toate acțiunile noastre. E un mare ajutor pentru organizatori, dar și pentru orădenii care ar dori să participe la cât mai multe, dintre evenimentele noastre, fiindcă nu se pierde timp cu deplasarea de la o locație la alta. Activitățile pentru copii au un rol deosebit. Am dori ca familii întregi să vină în cetate, unde toți membrii pot petrece timp prețios împreună de dimineață până seara. Vor fi spectacole – istorice și de altă natură – lansări de cărți, tir cu arcul, prezentare de iurtă, parada modei feminine cu creații inspirate din veșmintele noastre tradiționale. Am pregătit un program consistent și variat, așa că cel mai bine va fi dacă cei interesați se vor „muta” pentru trei zile în Cetate. Așa nu vor pierde nimic. Am solicitat OTL să prelungească orarul autobuzelor și tramvaielor, ca participanții la Zilele Sf. Ladislau să nu fie nevoiți să își programeze ziua în funcție de graficul mijloacelor de transport în comun.

Care este activtiatea dvs preferată din programul din acest an? Sau aveți mai multe asemenea activități?

Nu se poate evidenția o activitate anume, fiindcă toate sunt valoroase. Dar, desigur, am și eu favoritele mele. Întrunirea orădenilor plecați în lume este una dintre ele, eu fiind și cel care am venit cu ideea de a organiza așa ceva. Acțiunea îl are drept moderator pe Boros Zoltan, „bătrânul” emisiunii în limba maghiară a Televiziunii Române, și va avea loc și în acest an. Îmi place și muzica de calitate; an de an am avut parte de așa ceva. De asemenea, gătitul de plăcere este și el o pată veselă, colorată a Zilelor Sf. Ladislau. La fel și activitățile cu copiii sunt printre cele pe care le prețuiesc foarte mult. Cred că și acestea din urmă am reușit să le organizăm așa cum trebuie, confirmată de faptul că, deși copiii sunt cei mai duri critici, cei mici au participat de fiecare dată cu bucurie și cu satisfacție la programele noastre oferite lor.

Cum reușiți să sincronizați munca dvs de vicepreședinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania cu cea de organizator principal al Zilelor Sf. Ladislau?

Parțial, cele două se aseamănă, deoarece le privesc ca o muncă de organizare a comunității. Programul meu e destul de plin, fiindcă funcția de vicepreședinte îmi impune să călătoresc destul de mult. Dar, până acum, am reușit să corelez destul de bine cele două tipuri de activitate. O echipă bună și inimoasă se ocupă de cea mai mare parte a activității de organizare, iar eu mă străduiesc să dau o închegare lucrurilor. Munca pentru Zilele Sf. Ladislau o fac cu drag, cu atât mai mult cu cât, văzând și reacțiile oamenilor, observ că este nevoie de această manifestare.
Noi, maghiarii din Ardeal, din Partium, respectiv din Oradea suntem loviți de atâtea efecte negative, încât simt că avem nevoie să simțim bucuria sentimentului de „acasă” și a sărbătoririi împreună. Ne crește autoprețuirea prin intermediul spectacolelor, activităților dedicate trecutului nostru, iar văzând numărul mare de participanți constatăm puterea comunității.

Care este rolul pe care Zilele Sf. Ladislau își propune să-l joace în viața culturală a orașului?

Zilele Sf. Ladislau a luat ființă, să umple un gol și a devenit un eveniment foarte popular și cunoscut. Nu este o manifestare doar a comunității maghiare din Oradea, din Bihor și din Partium. Foarte mulți vin și din localitățile maghiare de lângă graniță. Are efect benefic asupra turismului și imaginii orașului faptul că, în aceste zile, mass-media sunt cu atenția ațintită asupra Oradiei. Este avantajos și localurilor / restaurantelor prezența acelui plus de câteva sute sau mii de oameni, care vin la Oradea pentru a participa la evenimentul nostru. Pentru noi, maghiarii, nu există niciun dubiu: menifestarea este de mai multe ori benefică, căci ne putem promova cultura, porturile tradiționale, arta populară și istoria în fața populației române majoritare. Nu e exagerare dacă spunem că Zilele Sf. Ladislau joacă și un rol de punte de legătură între cele două nații. Puțini au fost orădenii de etnie română care știau în urmă cu 3 ani că orașul a fost întemeiat de Regele Ladislau, dar de atunci nebulozitatea începe să dispară. Sper că așa privesc lucrurile și cei care sprijină financiar organizarea acestei manifestări. Oamenii de afaceri, sponsorii sunt indispensabili pentru continuarea muncii noastre. La fel de important este ca și în următorii ani conducerea orașului să sprijine evenimentul, deoarece e interes comun, ca noi toți să ne simțim bine cu ocazia Zilelor Sf. Ladislau.

 

Bihari Napló