05-fono-zenekar2

Baroc sălbatic: Când folclorul și muzica barocă se întâlnesc

Formația Fono reprezintă a doua generaţie a noului val de muzică populară dansantă. Muzicienii se străduiesc mereu să deschidă pentru ascultător dimensiuni, culori și dispoziții ascunse pentru “laici”. Cu toate că sound-ul general al trupei este generat de muzica populară tradițională, în unele producții Fono regăsim și alte stiluri. Și nu numai muzicale!
Albumul recent apărut, „Vadbarokk” (Baroc sălbatic), se axează și pe așa numitele apropieri, adică pe legăturile existente (sau posibile) dintre diversele stiluri. Conceptul de bază al materialului discografic este legată de ideea că, pe lângă influența de nenumărate ori analizată pe care muzica populară o are asupra altor stiluri nu la fel de “naturale”, lumea muzicii este caracterizată de sute de ani și de un fenomen invers celui descris mai sus. Pe vremea barocului târziu, pe teritoriul Regatului Ungariei, s-au folclorizat trupele formate din instrumente cu corzi, de suflat din lemn și clavecin. Altfel spus, chiar și în sate, rolul de a asigura muzica a fost preluată de formații în care se regăseau instrumente cu coarde, uneori suflători, respectiv țambalul care înlocuia clavecinul.
Materialul albumului „Vadbarokk” va fi prezentat și în fața publicului din Oradea. Pentru evidențierea unor similitudini, în cadrul concertului vor apărea și cei de la trupa Musica Profana. Coloraturile și intrumentațiile muzicii baroce vor fi redate de formația Fono cu ajutorul instrumentelor populare și cu implicarea cântăreților.
Concertul va avea loc în 25 iunie, de la ora 19, în cadrul deschiderii festive a Zilelor Sf. Ladislau, în sala festivă a Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului (Universitatea Creștină Partium). Concertul este organizat de Breasla Culturală Maghiară din Partium și a Asociației Szent László. Seara, de la ora 22:30, grupul Fono va susţine un recital la Bodega (str. Arany Janos nr.7).