HOBO

A csavargó, aki hidat épített a rock és a költészet között

Nagyvárad zenekedvelő közönsége már a tavalyi Szent László Napok első napján is a blues ütemeivel hangolódott a rendezvényre, nem lesz ez idén sem másként. Ezúttal a 70 éves Földes Lászlóval, avagy Hoboval indítjuk a Szent László Napok nagyszínpadi koncertsorozatát, aki pénteken 21 órától lép fel a nagyváradi várban.

Az ismert és elismert Kossuth- és számos egyéb díjas bluesénekes nevéhez megannyi, az idők során kultikussá vált asszociáció fűződik. Valószínűleg sokan társítanak a nevéhez legalább egy dalt, filmet, vagy szerzői estet. „Mesterei” között megtalálhatjuk József Attila költőt, Jim Morrisont, a legendás The Doors énekesét és dalszövegíróját, Vlagyimir Viszockij színészt, énekest, költőt, a ’60-as, ’70-es évek orosz bálványát, de olyan nagy költök is hatottak munkásságára, mint például Pilinszky János, Faludy György, Francois Villon vagy Allen Ginsberg. Nem túlzás azt állítani, hogy munkásságával hidat épített a rock és a költészet között.

Gazdag pályafutása során 45 lemezt adott ki, legalább negyvenet saját maga írt, illetve fordított, ugyanakkor 8 kötettel számos monodrámával, színdarabbal is rendelkezik. Saját bevallása szerint legalább 5200 fellépésen van túl.

Nagyváradi fellépésére elkísérik a Hobo Blues Band tagjai, Póka Egon (basszusgitár) ifj. Tornóczky Ferenc (gitár), Szakadáti Mátyás (dob, ütőhangszerek) és Fekete-Kovács Kornél (trombita, billentyűs hangszerek).