Zorán

A nagyváradi várban lép fel Zorán

Az elmúlt több mint ötven év alatt Zorán neve egybefonódott az igényes hangszerelésű, könnyű, mégis tartalommal teli rockzenével. A magyar zenei élet Leonard Cohenje többször adott telt házas koncertet Nagyváradon, visszatérő vendégnek számít Erdélyben és a Partiumban egyaránt.

Népszerűségének titka a letisztult hangzásban és mondanivalóban rejlik. Időt álló dalai ugyanazt az életérzést nyújtják az idősebb és a fiatalabb generáció számára. Lelkesedése és népszerűsége töretlen, mindenhol őszinte odaadással énekel.

A Kossuth- és a Prima Primissima-díjjal is kitüntetett Sztevanovity Zorán 1942. március 4-én született Belgrádban. Szülei diplomáciai szolgálatban kerültek Magyarországra, 1948-ban, Zorán azóta is Budapesten él.

A beatkorszak hajnalán, 1960-ban öccsével, Dusánnal megalapítja a Zenith együttest, amely nevét nem sokkal később Metróra változtatja. A Metro az Illés és az Omega mellett a magyar beatzene harmadik legnépszerűbb zenekara. Később, 1976-ban kezd el közösen dolgozni Presser Gáborral, munkakapcsolatuk és barátságuk azóta is töretlen.

Az évek során számos lemezének eladási mutatói megdöntötték a magyarországi rekordokat, ami talán annak is betudható, hogy nagyon sokat turnézik. A koncerteken hol nagyobb zenekarral, hol kamarafelállásban játszik – de mindig pótszékes telt házak előtt.

Nagyváradon június 28-án este lép színpadra a várban. Ezzel a koncerttel zárul idén a harmadik alkalommal megszervezett Szent László Napok. Közreműködik: Horváth Kornél, Sipeki Zoltán, Lattmann Béla, Gátos Iván, Gyenge Lajos, Csányi István, Óvári Éva, Kabelács Rita és Péter Barbara.