Ghymes

Ghymes együttes – Bennük van a kutyavér!

Hogy mit is jelent a címben jelzett kijelentés, arról június 28-án a Szent László Napok keretében személyesen is meggyőződhetünk.

Tánc a hóban, Szárnyaskezű szeretők, Csillagreggae, és még sok más varázsos hangzású, pajzán vagy épp „sebgyógyító“ dal szerzője a Ghymes együttes. Ezúttal azonban a többnyire ismeretlen oldalukat láthatjuk majd a Szent László Napokon. A nyitrai zenekar tagjai nagyobb részben pedagógiát végeztek, hosszú évek óta foglalkoznak gyermekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal, és rendszeresen adnak gyermekkoncerteket. A Nagyváradra szánt Bennünk van a kutyavér! című műsorukban népzenét adnak elő, népi hangszereket mutatnak be gyerekeknek, megismertetik velük a magyar népzene alapjait és közösen énekelnek a gyerekekkel.

A lendületes zenei feldolgozások közel állnak a mai gyerekek érzésvilágához, alkalmasak arra, hogy maivá, befogadhatóvá, megszerethetővé tegyék a magyar népdalkincset, Kodály szellemiségében, a gyerekekbe oltva a zene iránti szeretetet. A Ghymes zenekar mindezt olyan sikkerrel teszi, hogy a Bennünk van a kutyavér című gyereklemezüket (1995) a Magyar Oktatási Minisztérium iskolai segédeszközzé nyilvánította. A lemez dalait a Szent László Napok ideje alatt kicsik és nagyok június 28-án, vasárnap 12 órától hallhatják és láthatják a nagyváradi vár nyári színházában.

Az együttes tagjai:

Szarka Gyula – ének, gitár

Szarka Tamás – ének, hegedű

Jelasity Péter – szaxofonok

Kún Csaba – szintetizátor